SGK, emekli maaşları arasındaki farklılığın Anayasa Mahkemesi’ne intikal etmesi üzerine ‘kötü senaryoya’ hazırlandı.

Buna göre Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararının açıklanmasından sonra yapılacak düzenlemeyle 2 milyon 200 bin işçi emeklisinin maaşında ortalama 310 liralık artış olacak. Bunun kamuya maliyeti ise yıllık 8.1 milyar lira olacak.

SGK Başkanı Emin Zararsız, gazetecilerle sohbet toplantısında bir araya geldi. Ankara 5. İş Mahkemesi’nin kararı üzerine emekli maaşları arasındaki farklılığın Anayasa Mahkemesi’ne gönderildiği anımsatıldı. Zararsız, konunun iddia edildiği gibi 4 milyon ya da 6 milyon emekliyi ilgilendirmediğini belirterek, 2 milyon 200 bin işçi emeklisini ilgilendirdiğini açıkladı.

13 farklı türde emekli maaşı ödendiğini anımsatan Zararsız, intibak düzenlemesi yapılmadığı için maaş farklılıkları oluştuğunu belirtti. Özellikle 2000 yılından önce emekli olanlar ile sonrasında emekli olanlar arasında farklılık olduğunu ifade eden Zararsız, konunun Anayasa Mahkemesi’nin ‘gerekçeli kararını’ açıklamasından sonra netlik kazanacağını vurguladı.

Kötü senaryo!
SGK olarak en kötü senaryoya göre bir hesaplama yaptıklarını açıklayan Zararsız, buna göre aleyhlerine bir karar çıkması durumunda 2 milyon 200 bin işçi emeklisi maaşında düzenleme yapma gereğinin ortaya çıkabileceğini söyledi. Bunun yıllık maliyetinin ise 8 milyon 100 milyon civarında olduğunu belirtti. Ancak yine iddia edildiği gibi emekli maaşlarının iki katı artış olacağı söylentisinin de doğru olmadığını ifade etti.

Zararsız, Ankara İş Mahkemesi’nin konuyu Anayasa Mahkemesi’ni götürmesine kurum olarak itiraz edemeyeceklerini ifade etti. Ancak Anayasa Mahkemesi’nde savunma yapacaklarını söyledi.

Anayasa Mahkemesi’nin mevcut uygulamaya ‘iptal’ kararı verip vermeyeceğinin ya da hangi gerekçeyle iptal edileceğinin belli olmadığını vurguladı. “Belki düzenleme yapmaya bile gerek duyulmayabilir. İnsanlar bu konuda maalesef sömürüldü” dedi.

Comments (15)

bun akp mahkemeleride ele geçirdi bu yasanın geçmesine izin vermez bu hükümet

tam anlamıyla karaktersizlik abidesi bir yönetim

Ne yani 1 Ocak 2000 den önce emekli olanlar ölsünler mi,eğer haklarımızı en kısa zamanda vermezlerse,Demokratik değişim için daha aktif
mücadele yürütürüz Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurmak dahil.

Ne demek ölmek, döğüşe döğüşe hedefe varmak için dediğin gibi haklarımıza kavuşabiliriz,bunun içinde bir birlik kurmamız gerekir.

Değerli emekli dostum ölmeden önce döğüşe döğüşe ölmek daha onur vericidir.Bu işin yürümesi için safları daha da sıklaştırmalıyız.Hak alınır verilmez.

sevgili yaşlılığına değer verilmeyen takahüt arkadaşlar bu bu işte çokkkk.. dirsek çürüttük ama
emekli ruhundan anlamayanlara söz dinletemedik.

emekli arkadaşlar Ak Parti bu işi İktidara geldiğinden bu yana çözmek istiyor ancak parası olmadığı için çözemiyor

Seni anlıyorum ihtiyar,madem ak Partinin parası yok iktidar da ne diye koltukları işgal edip duruyor.

Doğru diyorsun moruk, bu ak partiye 2002 de iktidara taşıdık ki bu problemi çözsün,madem çözemiyor biz de bunları sandıkta cezalandıralım

Ben küçük bir ümit de olsa Ankara 5.İş Mahkemesinin 30-06-2010 da vereceği kararı sabırla bekliyorum.

Ölüme mahkum edilen arkadaşım,bizim zaten bir atımlık barutumuz kaldı onu da ikiye bölüp yarısını Anayasa Referandum oylamasında,yarısını da Milletvekili seçiminde kullanmamız gerekir.

sayın arkadaşım bir atımlık Barutun %1 ini anayasa oylamasında,%1 ini de Seçimde kullansak Hökümetin devrilmesine yeter.sevgiler

2000 yılından beri İntibak Kanununu çıkarağız diye bizi bekletip uyuttular ama artık bıçak kemiğe dayandı,artık ne oy var nede of,hakkımızı verecek bir hükümet arıyoruz.

Sevgili emekli arkadaşlar ben 2002 yılında bizim problemi çözsün diye iktidara getirdik ama bu güne kadar çözüm getiremedi,bana göre bizleri kedinin fareyle oynadığı gibi oynadılar.İşimiz Ankara 5 nci İş mahkemesinin 30 haziran 2010 da yapılacak olan toplantıda alınacak karara kaldı.
kararı dörtgözle bekliyoruz,karardan sonra tavrımızı ortaya koyacağız.Sevgiler ve selamlar.

hak ve adaletten söz eden akp hükümeti kul hakkı yemiyoruz diyen akp hükümeti bir düşünsün bakalım 2000 öncesi emekli olan atalarının hakkını yemiyorlarmı? elbette yiyiyorlar vicdanları rahatmı sormak lazım

Yorum Gönder

Google kullanıcı değilseniz yorumlama biçiminden Anonimi seçerek yorum yazın..!!